Turcia este una din destinaţiile de vacanţă care atrag nenumăraţi turişti din lumea întreagă, incluzând şi foarte mulţi români. Ce atu-uri are Turcia? Hai să vedem: plaje superbe, peisaje exotice, oameni prietenoşi, curăţenie, calitatea serviciilor, cultură şi civilizaţie, şi nu în ultimul rând, cel mai bun all-inclusive din lume. Unde mai pui ca e relativ aproape de România.
Loc unde de mii de ani civilizaţiile au apărut, s-au dezvoltat, şi au dispărut în praful istoriei, în Turcia poţi găsi vestigii greceşti şi romane la tot pasul. Dar atracţiile Turciei nu se limitează la plajă, preţuri mici şi istorie. Turcia are multe de oferit şi pasionaţilor de sporturi nautice, sau iubitorilor muntelui.
Cu atât de multe lucruri de văzut, agenţiile locale care oferă excursii la preţuri convenabile au apărut ca ciupercile după ploaie. Să nu vă mire însă dacă ghidul este neprofesionist sau dacă vizitarea obiectivelor turistice se va face în mare grabă.
Aici avantajul venirii în Turcia cu maşina devine evident. Aveţi libertate totală: mergeţi oriunde şi oricând doriţi, staţi cât vă place, şi vă întoarceţi când vă convine. Drumuri şi autostrăzi impecabile brazdează ţara în lung şi-n lat. Veţi fi surprinşi să găsiţi în Turcia reprezentanţe oficiale Renault şi chiar Dacia, şi să vedeţi poliţişti şi taximetrişti turci cu Loganuri. Fiţi atenţi la şoferii turci, care conduc cam agresiv şi nu respectă foarte strict regulile de circulaţie, în special în marile oraşe. Nu încercaţi să daţi şpagă poliţiştilor, deşi Turcia e ţara bacşişului. Nu uitaţi că detectoarele radar sunt interzise aici.
Este bine să aveţi la dumneavoastră o hartă. Nu vă bazaţi pe GPS, nu se descurcă foarte bine cu Turcia. Sau dacă nu o hartă, măcar mai multe softuri GPS diferite.
Nu aţi vizitat Turcia dacă nu aţi văzut un bazar. Cele mai la îndemână destinaţii turistice, Istanbul şi Kusadasi, sunt faimoase pentru bazarurile lor. Atenţie la buzunare în aglomeraţie. Nu mergeti în bazar vinerea, e cel mai aglomerat. În magazine şi mai ales în bazar trebuie să negociaţi: preţurile cerute iniţial sunt foarte piperate; nu vă fie jenă să duceţi preţul mult în jos, la un sfert din cel iniţial. Dacă vă place un produs, nu vă arătaţi interesat, iar dacă negocierea nu merge bine, nu ezitaţi să plecaţi mai departe. Veţi vedea cum vânzătorul strigă după dumneavoastră “Hey mister!” şi vă oferă un preţ mult mai convenabil.
Mâncaţi de toate, chiar şi de la vânzătorii stradali: bucătăria turcească e delicioasă, variată şi sănătoasă.
Dar înainte de a pleca la drum spre fascinanta Turcie, nu uitaţi să faceţi revizia maşinii. Iar în cazul în care nu sunteţi proprietarul maşinii aveţi nevoie să prezentaţi la graniţă o procură legalizată sau apostilată. Vameşii români şi bulgari nu cer procura, dar cei turci o vor face cu siguranţă. Dacă nu o aveţi, vă vor indica zâmbitori să “Go back to Romania”. Neplăcută perspectivă, după 5-6 ore de condus. Deşi sunt zvonuri că s-ar mai putea găsi soluţii chiar şi în această situaţie (dacă aveţi răbdare, sunteţi descurcăreţ şi cooperant), nu vă poate garanta nimeni succesul. Cel mai sigur este să veniţi pregătit cu toate actele necesare.